Із початку року на Дніпропетровщині зареєстровано три випадки ботулізму. Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.
За даними держустанови, перший випадок зафіксовано у січні п.р. Чоловік, мешканець Самарського району, що у Дніпрі, придбав на ринку копченого товстолоба. Другий випадок зареєстровано у серпні. Він пов'язаний зі вживанням в’яленої риби, придбаної в одному з магазинів Дніпра. Постраждалого у стані середньої важкості було госпіталізовано до лікарні.
Третій випадок стався наприкінці жовтня у Кам’янському. 40-річна жінка у тяжкому стані була госпіталізована до лікарні після вживання сушеної тарані домашнього виробництва.
Пам’ятайте, ботулізм – це дуже небезпечне і у багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридії. Сам збудник не є небезпечним для здоров’я людини, небезпеку становить ботулотоксин.
Причиною інфікування ботулізмом найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі, які приготували із порушеннями санітарно-гігієнічних правил.
Уникнути захворювання допоможуть прості правила:
- не купуйте копчену, солону, в’ялену рибу та різні консерви у герметичній тарі на стихійних ринках;
- не їжте консерви при найменшій підозрі на їхню недоброякісність, не використовуйте продукцію зі здутих (бомбажних) банок;
- для консервування використовуйте тільки свіжі, доброякісні без ознак псування продукти;
- суворо дотримуйтесь правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів у домашніх умовах;
- домашні консерви зберігайте в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, зверніть увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.
Бережіть своє здоров'я і здоров'я своїх близьких!